Sierpień się kończy, a wraz z nim owoce dostają intensywniejszych odcieni i posmaków. Zrywane oraz konsumowane od razu z krzaka są najpyszniejsze, więc trudno się im oprzeć. Mogą być też doskonałym źródłem celulozy oraz związków organicznych. Co uczynić, żeby uchować dla własnej osoby oraz krewnych ponadczasową moc owoców?

W jaki sposób stworzyć przetwory owocowe? Dżem.
1. Najkorzystniej, jeżeli mamy nasze owoce w sadzie lub na działce. Należy zerwać je oraz starannie umyć. Czasem jest konieczne oczyścić owoce z niedoskonałości, łodyg oraz listków. Podobnie bywa z kupionymi plonami, najlepiej na jarmarku, gdzie ich kondycja jest w dużej mierze lepsza niż w sklepie.
2. Owoce powinno się skroić w małe kawałki, wyciągnąć ziarenka – wtenczas uzyskamy konsystencję przeciętnego dżemu z częściami owoców. Jeśli jednak zależy nam na jednolitym dżemie, to owoce można zblenderować, a jeżeli na dużych kawałkach – pokroić je w grubsze.
3. Trzeba przygotować obszerne i wysokie
naczynie (w trakcie podsmażania jest w stanie dojść do wrzenia i pryskania cieczą).
4. Dołączamy niewielką ilość oleju, najlepiej roślinnego – łyżkę stołową oleju z rzepaku lub jeszcze lepiej – oleju kokosowego.
5. Grzejemy olej oraz dorzucamy nasze owoce.
6. Owoce powinno się podsmażać do osiągnięcia odpowiadającej nam konsystencji przetworów, ale zaleca się, aby smażyć je kilka minut od bulgotania.
7. Gdy nasze owoce są bulgoczące, trzeba dorzucić do tychże ulubiony fixer do robienia przetworów. A najlepiej zadbać o przetwory owocowe bardziej zdrowe, innymi słowy dołożyć odrobinę cukru oraz agartynę (dostępna bywa w prawie każdych większych sklepach).
8. Po wykonaniu tych czynności, trzeba zdjęte z ognia owoce przelać prędko do czystych oraz wyparzonych szkieł, zamknąć je oraz ustawić „do góry nogami”, czyli denkiem do góry. Zostawić na dobę w takiej pozycji, by przetwory owocowe się przegryzły.

przetwory owocowe


Przetwory owocowe to najlepszy sposób wykorzystania nadwyżki owoców, jakie wyrastają nam w sadzie.

Modyfikowanie owoców z pola